Onze projecten

2024

2023

2022

2021

2023

2023 oktober

De 'Dadaïstische matinee intime' op 29 oktober (zie onder) was geen activiteit van Mommers4.

Maar connecties zijn er wel. Want in 2017 hebben we een groot programma gebracht rond de dichter Antonie Kok.

Teksten van hem en andere dichters die gerekend worden tot  De Stijl en het Dadaïsme zullen te horen zijn in de 'Geluidssculptuur' van Tom America waarvan op 29 oktober een proefversie is gepresenteerd.

Johan Pols heeft een aantal van deze teksten ingesproken.

2023 September

Echolood

of hoe diep lig je

Op Vrijdag 22 september verscheen de nieuwe bundel van Fons Mommers: Echolood, of hoe diep lig je.

De presentatie vond plaats op Bredaseweg 256 in Tilburg.

Van Rudi Klumpkens (die daar zijn atelier heeft) was passend fotowerk te zien. 

En natuurlijk hebben we als kwartet Mommers4 acte de présence gegeven. We hebben een aantal gedichten uit de bundel voorgedragen, begeleid door intrigerende 'gevonden geluiden' op tape en live muziek.

 

Gemist, maar wel nieuwsgierig...?

Bestel Echolood rechtstreeks bij BoekScout.

 

Houd ook onze NIEUWS-pagina in de gaten. Want van de muzikale presentatie op 22 september zullen we een selectie laten horen bij de Kunstroute Goirke/Theresia die binnenkort weer wordt georganiseerd.

 

2023 Juni

Roestfazant

Bezoekerscentrum De Flierefluiter nodigde ons uit voor hun eerste Tuin Festival. (Zie poster.) Speciaal voor deze gelegenheid  hebben we Roestfazant gemaakt, een muzikaal verhaal van ongeveer 20 minuten.
Het gaat over de roestfazant en zijn vriendschap met Manke Mina, en over de Oude Molen waar ze rondhangen, en hun gedroomde vakantie naar een Grieks eiland.
Maar tegelijkertijd gaat het (zoals de meeste kunst!) over het leven en de dood, over grote pijn en klein geluk, en over de liefde.
We hebben Roestfazant twee keer gespeeld, in de pagodetent op het kleine veld.

 

2022

2022 Oktober

Taping Tilburg

Op initiatief van organisatie voor nieuwe muziek De Link in Tilburg en in samenwerking met de stadscomponist en bibliotheek De LocHal ontstond Taping Tilburg. Onze componist en pianist Fons Mommers werd als een van de vijf componisten gevraagd om klank te geven aan een stadswijk. Hij koos voor Jeruzalem. We hebben daar als Mommers4 een leuk 'tussendoortje' van gemaakt. Geïnspireerd door de muziekstukjes maakte Sofie Tooten er video's bij. Het resultaat werd op 29 oktober 2022 gepresenteerd in de LocHal.

Ga naar het YouTube kanaal van DeLink om de filmpjes te bekijken.

Nog één keer Herta Müller!

Na onze voorstelling Koffertrauer en Mokkatassen waren we natuurlijk erg benieuwd wat onze bron en inspirator Herta Müller zou vinden van het resultaat. Destijds hadden zij en haar uitgeverij ingestemd met ons project, met als enige voorwaarde dat we zouden laten zien en horen wat er van geworden was. We hebben dus de voorstelling op video vastgelegd en dat naar uitgeverij Hansen gestuurd.

Het heeft even geduurd voordat dit materiaal ook daadwerkelijk bij Herta terecht kwam. Maar toen onderstaande reactie bij ons binnenkwam, op 17 oktober 2022, waren we er toch wel erg verguld mee.

(Svenja Ojemann is medewerkster van de uitgeverij en Harry Merkle is de echtgenoot van Herta Müller.)

 

Lieber Herr Mommers,

gerne leite ich Ihnen heute nachfolgend die Rückmeldung von Herta Müller und Harry Merkle weiter:

 

„Herta - ich übrigens auch - hat sich die performance angeschaut und war gebannt. Es hat ihr also sehr gut gefallen. Richten Sie das bitte aus und auch ihren Dank für diese eindrucksvolle musikalische Umsetzung, ja Fortsetzung der Collagen, die ja eine Art Spiel sind mit Sprach und Bild. Jetzt kam auch noch die passende Musik dazu und eine schöne Stimme.“

 

Herzliche Grüße

Svenja Ojemann

 

Kort gezegd: we hebben niet zomaar gebruik gemaakt van Herta Müllers collagegedichten, maar hebben ze verder gebracht. En dat beschouwen we als een groot compliment.

 

2021

2021 November

Koffertrauer en mokkatassen

 

De voorstelling is achter de rug! Het ging goed, en gelukkig vond het publiek dat ook. Kijk bijvoorbeeld op Media voor foto's van de voorstelling die Maria van Bommel gemaakt heeft.

2021 16 nov 

Op onze pagina Media presenteren  we met enige trots de vertaling die we gemaakt hebben van de 117 gedichten uit Im Heimweh ist een Blauer Saal.

We hebben daar vandaag de laatste redactie op uitgevoerd, en willen het resultaat graag met u delen!

2021 16 nov

Fons Mommers, onze componist en pianist is in een interview met Brabant Cultureel openhartiger dan prinses Amalia in haar net verschenen portret!

Over Koffertrauer en Mokkatassen natuurlijk. Maar deze musicerende denker heeft nog véél meer te vertellen.

En ook in het artikel: foto's van onze laatste repetitie, afgelopen maandag.

2021 13 nov 

Wat een geluk! De cultuursector wordt eindelijk een keer gespaard, althans in zoverre dat ons optreden door kan gaan. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee! Kom dat feest met ons vieren en koop snel een kaartje voor 20 november. In de melding van september hieronder lees je hoe dat gaat.

2021 11 nov

Bekijk hier de teaser van onze voorstelling op YouTube.

Overigens kijken we met angst en beven uit naar de persconferentie van a.s. vrijdagavond. Het OMT heeft een lockdown geadviseerd voor o.a. theaters en evenementen! Als we Koffertrauer en Mokkatassen zouden moeten cancellen of verzetten, dan lees je dat natuurlijk hier.

2021 nov

In het weekend van 13 en 14 November nemen we deel aan de Kunstwandeling Theresia. Vanachter het raam Lange Nieuwstraat 134  geven we een voorproefje van onze voorstelling rond Herta Müller.

Vanaf zaterdag 13 om 10:00 u. kun je een programmaboekje van de Kunstwandeling ophalen bij Stadstuin Theresia, Theresiastraat 15a, Tilburg.

2021 sep

We hebben een titel: Koffertrauer en Mokkatassen

We hebben een tijdstip: 20 november 2021, 20:30 u.

We hebben een locatie: De theaterzaal van muziekschool Factorium in Tilburg.

De toegangsprijs is € 15,-. Je kunt reserveren door dit bedrag over te maken naar NL70 INGB 0005 8094 48 t.n.v. Stichting Frons o.v.v. KenM 20-11-2021.

Je kunt ook rechtstreeks boeken bij Factorium

Zie ook de flyer in de andere kolom of hieronder.

Hieronder alvast een tekst over Herta Müller en  haar werk.

(Klik op het document om het te vergroten.)

Op internet zijn diverse interessante beelden en documenten over Herta Müller te vinden.

Bijvoorbeeld de uitstekende documentaire Het alfabet van de angst bij 2Doc.

Op YouTube tal van interviews en reportages. Zie o.a. deze playlist.

specifiek over Herta Müllers collagegedichten hebben we twee studies gevonden:

Ze verwijzen beide veelvuldig naar de bundel Die blassen Herren mit den Mokkatassen (In Nederland uitgebracht als De rokkenjager en diens bijdehante tante). Het is dus wel handig om die bundel bij de hand te hebben, maar niet per se noodzakelijk.

De bundels met collagegedichten (en andere boeken van Herta Müller) zijn uitgebracht door Hanser Verlag. Bij uitgeverij De Geus zijn enkele vertalingen van haar boeken uitgekomen.

 

 

Vermelding Mommers4 in programmaboekje Kunstroute Theresia, 13/14 nov. 2021



Affiche voor Koffertrauer en Mokkatassen

2021 feb

Frame Art 013

Net als eerder in de wijk Goirke-Hasselt namen we als Mommers4 deel aan de kunstroute in de wijk St. Anna (Tilburg).

Vanuit het huis van Paul Hoogenboom, onze klarinettist, Akkerstraat 64 presenteerden we een programma van gedichten en muziek, grotendeels gebaseerd op onze podcast over Dèr Mouw.

Vanuit Capucijnenstraat 43, waar onze slagwerker Cor Links woont, gaven we een voorproefje van ons programma over Herta Müller.

Overigens: niet live hoor! Het waren projecties met opgenomen geluid.

 

Kijk op de website http://www.frameart013.nl/ of op hun facebookpagina @frameart013 voor meer informatie.

 

Capucijnenstraat 43

Akkerstraat 64

2021 jan

Het is natuurlijk altijd leuk om feedback te krijgen. Zeker als die komt van een collega-muzikant die ook met poëzie bezig is.

Ymkje de Boer reageerde enthousiast op onze podcast over de dichter Dèr Mouw. Zelf heeft ze ook drie gedichten van hem op muziek gezet:

https://www.ymkjedeboer.nl/AT_NogHoorbaar.mp3

https://www.ymkjedeboer.nl/AT_Soms.mp3

https://www.ymkjedeboer.nl/AT_Zwevend.mp3

Een toelichting vind je hier: https://www.ymkjedeboer.nl/adwaita.html

 

 

2020

2020 jun/sep

Waai door mijn stoffige ziel

Een podcast over de Nederlandse dichter Johan Andreas dèr Mouw

 

Het is Coronatijd. Uit nood geboren, maar vervolgens met toenemend enthousiasme, stortten we ons op het maken van een podcast op anderhalve meter.

Bekijk  de pilot en alle episodes op YouTube    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

In 2019 was het honderd jaar geleden dat Andreas Dèr Mouw overleed. Als dichter is hij een geval apart. Hij is geschoold in letteren en filosofie en is pas laat aan het dichten geslagen. Bewonderd door tijdgenoten als Frederik van  Eeden en Albert Verwey en ook later door uiteenlopende figuren als Gerrit Komrij, Willem Wilmink, Jan Cuijper en C. Buddingh’. Zij scharen hem onder de grootste Nederlandse Dichters.

Met onze podcastserie hopen we u van hun gelijk  te overtuigen (mocht dat al nodig zijn). En voor anderen is het hopelijk een feest van herkenning.

U hoort veel muziek, veel gedichten, en we belichten een paar aspecten uit zijn leven en werk: Jeugd, Christendom, Doetinchem, Taalgebruik, Filosofie, Temperament, Zelfbeeld, Brahman.

Beluister de podcast op Spotify of YouTube. Zoek op <Waai door mijn stoffige Ziel> of op <Mommers4>. Of gebruik (voor YouTube) de link op de mediapagina. Daar ook meer links naar materiaal van en over Dèr Mouw. 

Zie ook de bijdrage van Fons Mommers op zijn pagina.

 

In het weekend van 5 en 6 September presenteerden we onze podcast vanuit de woning van Fons Mommers in het kader van de Kunstlooproute Goirke (Tilburg). De wandeling leidde langs 45 ramen en Ateliers en werd goed bezocht.

 

2019

2019 nov

Miobi en het Monster

Een sprookje voor kinderen en volwassenen

 

Voor kinderen...

MIOBI EN HET MONSTER is een oud Egyptisch sprookje over een jongen die overal bang voor is maar dat niet langer wil zijn. Als Miobi een haas redt van een wisse dood, vertelt die hem hoe hij van zijn angst af kan komen. De jongen gaat op reis, raakt verzeild in levensgevaarlijke situaties en komt uiteindelijk in een dorp terecht. De mensen daar zijn wanhopig en zitten in zak en as vanwege een monster dat vlakbij op een berg woont en hen allemaal dreigt te verslinden. Miobi stelt voor dat hij het monster zal doden.

...en volwassenen.

Sprookjes worden verteld in een universeel menselijke taal en bevatten vaak veel wijsheid. Zo gaat het in dit sprookje over de “angst voor het onbekende” en de vraag wat wijs is om te doen als de angst een monsterlijke vorm dreigt aan te nemen...

Kunnen we het monster een toontje lager laten zingen, of misschien zelfs zijn grote bek laten houden?

De eerste voorstelling van MIOBI EN HET MONSTER was  Zondag 3 november 2019

In wijkcentrum In de Boomtak, Boomstraat 81, Tilburg.

 

Vita Brevis

Compositie van Fons Mommers voor

orgel, koor SATB, klarinet, stem en slagwerk.

Op tekst van Prediker.

 

Op 2 november waren we als Mommers4 te gast bij het Zuid-Nederlands Kamerkoor. We namen deel aan het Concert 75 jaar Bevrijding in de Lambertuskerk in Udenhout.

Vita Brevis was een van de onderdelen van het concert.

Jelena Bazova nam de orgelpartij voor haar rekening.

 

 

2018

2018 nov

Lucht

 

LUCHT is een voorstelling waarin leven en dood elkaar ontmoeten, waar het één verdiept en opgewaardeerd wordt door het andere. Commentaar wordt geleverd door het boek Prediker. Orgelimprovisaties van Fons Mommers vormen het decor voor muzikale, poëtische en andere bijzondere interventies. Deze improvisaties zijn de laatste klanken van oude Tilburgse orgels die vanwege het aldoor slinkende kerkenbestand ter ziele zijn gegaan, en die zuchtend en steunend hun laatste adem lijken uit te blazen.

Aldus de tekst op de uitnodiging. Verder lezen?

LUCHT is in november 2018 twee keer uitgevoerd in de Tilburgse Synagoge. De foto op de uitnodiging (zie rechtsboven) is daar gemaakt, en hebben we later ook in ons beeldmerk verwerkt.

Er was een doorlopende diaprojectie, gekoppeld aan de orgelimprovisaties en de teksten van de Prediker, die op tape stonden. Daarom moesten de overige inzetten (klarinet, slagwerk, stem) worden getimed op een meelopende klok.

Rechts is een van de blokkenschema's afgebeeld.

 

2017

2017 okt

Dà Domb

 

Fons Mommers had al langer een grote belangstelling voor Antony Kok. Zo had hij in de bundel Jagadada 2 acht gedichten van hem op muziek gezet, voor pianola en stem. In oktober 2014 werden  er drie uitgevoerd op het symposium Grenzeloos Tilburg 1914-1918 in de Bibliotheek Midden-Brabant. Daarna bleef het stil, tot 2017, want dat was een 'herdenkingsjaar', vond ook Theater De NWE Vorst. Onder de titel 'Nachtkroeg', een klankgedicht van Kok, organiseerden zij een zeer gevarieerde en goed bezochte soiree. Mommers4 verzorgde vier blokken in de salon met liederen en  instrumentale intermezzi, met steeds een prominente rol voor de pianola, al dan niet gecombineerd met klarinet en slagwerk. In dit programma zat ook Die Scheuche van Kurt Schwitters, Kate Steinitz en Theo van Doesburg. Een dadaïstisch sprookje, fantastisch grafisch vormgegeven in een cahier dat met recht een Stijlicoon genoemd mag worden. Die Scheuche werd tijdens de soiree behalve door Johan Pols en Paul Hoogenboom ook nog in een meerstemmige versie uitgevoerd door vocaal ensemble De Vertooning.

En in de kelder van De NWE Vorst (De Kluis) was er een doorlopende videopresentatie van een 'Postuum interview' met Antony Kok.

Enkele liederen uit Jagadada 2 hadden we al eerder uitgevoerd, bij de slotmanifestatie van Het Verhaal van de Tuinstraat. Zie verderop op deze pagina.

 

 

2017 jun

Zingtata Tromtata

 

We komen met ons clubje niet zo vaak buiten Tilburg, omdat het nu eenmaal niet meevalt om daar voldoende publiek te werven. Op een plek waar regelmatig gratis concerten worden gegeven en die laagdrempelig is, ligt dat wat makkelijker.

We waren zeer vereerd met de uitnodiging om in Vleuten bij de Zingende Toren te komen spelen. In de toren zijn gestemde en ongestemde glazen klokken verwerkt die met een klavier tot klinken worden gebracht. Fons Mommers was geïmponeerd door dat vederlichte geluid en heeft er een aantal composities voor geschreven. Het enthousiasme van de beiaardier Wim Ruitenbeek deed de rest.

Interactie

We zoeken altijd wel naar mogelijkheden om met het publiek in contact te komen. In Vleuten ging dat makkelijk.  De sfeer was al informeel omdat het buiten was, het publiek voor de helft uit kinderen bestond en de muzikanten in min of meer sprookjesachtige kleding waren gestoken. Het onderdeel 'Het Paradijs' is een mengeling van een verteld sprookje en een vraag- en-antwoordspel over of Het Paradijs wel of niet bestaat, waarom iemand daar misschien ook wel eens een keer weg zou willen, en hoe jouw paradijs eruit zou zien. Wie zou je er mee naar toe willen nemen, en wat wil je morgen eten? En wat over vijfhonderdachtendertig jaar? Ja, de eeuwigheid is best lang...

 

 

2017 apr

Jagadada

 

Op 29 en 30 april was de slotmanifestatie van Het Verhaal van de Tuinstraat. Twintig activiteiten die te maken hadden met de geschiedenis van de Tilburgse Tuinstraat werden twee middagen lang permanent herhaald en vormden zo een lint van voorstellingen voor het wandelend publiek. Wij stonden op het balkon van de woning waar Stijldichter Antony Kok jarenlang had gewoond, en brachten vanaf daar drie liederen uit de bundel Jagada 2 van Fons Mommers: Soldatenkwartier, Nachtkroeg en Jagadada. En dat dus een keer of tien!  Vermoeiend, maar wel heel leuk om te doen. (We willen de huidige bewoner nogmaals danken voor de hartelijke ontvangst in zijn woning!)

 

2016

2016 feb/mei

Kanaalzout

 

Kanaalzout was de eerste voorstelling van Mommers4 (al noemden we ons toen nog niet zo). De titel verwijst naar de gelijknamige bundel met teksten en afbeeldingen van Fons Mommers.

 

Bij de uitvoeringen in De Flierefluiter (Hilvarenbeek) en Het Cenakel (Tilburg) werden de teksten begeleid door een klarinetensemble, solo klarinet en marimba. Van de in totaal eenentwintig  teksten waren er vier gewijd aan de psychiater en publiciste Elsa Cayat die op 7 januari 2015 werd vermoord bij de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Die teksten bevatten de laatste regels van de rede die rabbijn Delphine Horvilleur hield bij de begrafenis van Elsa Cayat. Lees hier het voorgedragen fragment.

Hoewel - of misschien juist omdat - deze woorden van bezinning op de waarde van het vrije woord en op de dodelijke aanslag in Parijs verstilde momenten waren in een hectische parade van 'Mommeriaanse' gedichten, gedachten en doorwrochte gedrochten, compleet met de bijbehorende muziek, maakte het de voorstelling als geheel evenwichtig en indrukwekkend.

 

De derde uitvoering vond op 22 mei plaats bij Frans van de Sande Piano's in Tilburg-Noord en was heel anders van karakter. Het klarinetensemble deed hier niet mee en er was ook geen marimba te horen. Maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de inzet van een piano, een diskklavier (pianola), soundscapes en ontregelend slagwerk. Bovendien waren er litho's van Anne van Buul te zien, geïnspireerd op de bundel 'Kanaalzout'.

Foto Paul Hoogenboom